Ponedjeljak-Nedjelja: 08:00 - 17:00 | Srijeda: neradna
DOGOVORITE PREGLED VAŠEG VOZILA VEĆ DANAS: +387 37 771 230   HR: 0998363830

Zamjena pogonskog lanca

Zamjena pogonskog lanca

Zup─Źasti remen je izra─Ĺen od visoko kvalitetne gume; lociran je izvan motora i pokriven za┼ítitnim poklopcem. Pogonski lanac je izra─Ĺen od metala, u starijim generacijama motora je sli─Źan lancu na biciklu, dok u se u novijim motorima koristi ozubljeni lanac; smje┼íten je unutar motora, budu─çi da se podmazuje motornim uljem.
Zup─Źasti remen obi─Źno treba zamijeniti izme─Ĺu 60.000 i 150.000 prije─Ĺenih kilometara, ovisno o vozilu i to je relativno uobi─Źajeni iako ne┼íto skuplji servisni postupak.

Pogonski lanac nema strogo propisan interval zamjene, ve─ç se mijenja ako postoji problem s njim. Ali je li pogonski lanac imun na mehani─Źke kvarove? Jednostavan odgovor je: Ne, nije. Problemi s pogonskim lancem nisu rijetkost, posebno u vozilima s visokom kilometra┼żom. Sli─Źno kao i druge pokretne mehani─Źke komponente unutar motora, pogonski lanac je podlo┼żan tro┼íenju. Budu─çi da se pogonski lanac podmazuje motornim uljem, nedostatak redovite promjene ulja, niska razina ulja i/ili lo┼ía kvaliteta ulja mo┼że izazvati preuranjeno tro┼íenje pogonskog lanca.
Pravilnu napetost pogonskog lanca osigurava zateza─Ź lanca koji mo┼że biti mehani─Źki (s oprugom) ili hidrauli─Źni, dok se kliza─Źi i vodilice lanca koriste da bi sprije─Źilo vibriranje pogonskog lanca. Sve ove komponente su tako─Ĺer podlo┼żne tro┼íenju.

Kako znati da li je vrijeme za zamjenu pogonskog lanca? ─îesto, ako je pogonski lanac istro┼íen, odziv motora na dodavanje gasa ─çe biti tromo, snaga ─çe biti neodgovaraju─ça ili ─çe biti prisutni problemi kod paljenja. Uzrok je taj ┼íto se lanac tro┼íenjem iste┼że, ┼íto utje─Źe na pravilno okidanje impulsa za paljenje a pogon bregaste osovine izlazi iz odgovaraju─çe faze s radilicom. Istro┼íen pogonski lanac, kliza─Źi, vodilice i zateza─Źi lanca tako─Ĺer mogu uzrokovati niz zvukova u podru─Źju poklopca lanca na motoru. Navedeni zvukovi mogu biti u rasponu od zveckanja do zujanja i cviljenja.

Ako je pogonski lanac istro┼íen, preporu─Źuje se zamjena cijelog seta lanca s pripadaju─çim zateza─Źima, kliza─Źima, vodilicama i drugim potro┼ínim komponentama pogona lanca. Mnogi automobili imaju dva ili ─Źak tri lanca u motoru i naj─Źe┼í─çe je preporu─Źljivo zamijeniti sve lance odjednom. Prilikom zamjene razvodnog lanca, vrlo je bitno po┼ítovati ispravnu proceduru za postavljanje svih zup─Źanika u pravilnu fazu budu─çi da ─çe novo montirani zateza─Ź bez tlaka ulja biti labav. U starijim motorima s bregastom osovinom u bloku motora zamjena razvodnog lanca je prili─Źno jednostavan zadatak. Ali nema takve sre─çe s modernim automobilima s pogonom na prednje kota─Źe i popre─Źno smje┼ítenim motorima kod kojih je slobodan prostor oko motora izrazito sku─Źen.

Da bi se izbjegli problemi s razvodnim lancem nu┼żno je redovito mijenjati motorno ulje i odr┼żavati razinu na odgovaraju─çem nivou da se osigura da je lanac uvijek dobro podmazan. Kori┼ítenje odgovaraju─çe specifikacije ulja i uljnih filtera vrhunske kvalitete ─çe tako─Ĺer pomo─çi ÔÇô u dobro odr┼żavanom motoru razvodni lanac mo┼że trajati i do 300.000 kilometara, pa ─Źak i du┼że.

Napravili smo posebnu ponudu koja je za ve─çinu vlasnika vozila, vrlo dobra kvaliteta dijelova uz prihvatljivu cijenu.
Cijena uklju─Źuje dva seta lanaca, motorno ulje, va─Ĺenje i ponovno punjenje klima ure─Ĺaja i sve popratne poslove koje je potrebno obaviti.