KRAJINA AUTO

Veliki i mali servis

Veliki i mali servis

Veliki i mali servis

Redovito održavanje vozila je preduvjet za sigurnu i dugotrajno korištenje vozila. 

Mali servis

Mali servis se radi u intervalu koji preporučuje proizvođač vozila, a obično je to minimalno jednom godišnje ili svakih 10.000 – 30.000 km što ovisi od uvjeta ekspatacije vozila. Svakako preporučujemo da redovito mjenjate ulje i filter ulja na svom vozilo što će sačuvati vitalne komponente motora i osigurati mu dug vijek te spriječiti skupe kvarove.

Veliki servis

Veliki servis je uobičajeni naziv servisa koji obuhvaća zamjenu seta zupčastog remena. Ovaj servis se radi po preporuci proizvođača vozila a kreće se od 60.000 – 90.000 km ili nakon 5 godina korištenja vozila. Svakako ne treba zanemariti i vremensku granicu za obavljanje ovog servisa jer ima veliki broj vozača koji ne prelaze godišnje veliki broj kilometara.

Zupčasti remen pokreće razvodni mehanizam, odnosno povezuje radilicu (koljenasto vratilo) i bregastu osovinu motora ali služi i za pokretanje drugih dijelova motora kao što su pumpa vode, pumpa ulja, balansirajuća vratila i razvodnik paljenja.

Pucanje zupčastog remena ili njegovo preskakanje uzrokuje veliku havaruju motora. Naime, u tom slučaju dolazi do sudaranja klipova i ventila i obično stradaju samo ventili ali u nekim slučajevima moćže doći i do oštećenja klipova i klipnjače te bregastog vratila, a kod visokih okretaja može uzrokovati veći kvar motora što rezultira velikim troškovima.